Aktualności


z-wielkim-zalem-zegnamy-wybitna-osobistosc-pracy-organicznej--laureata-nagrody-zlotego-hipolita-2008-zmarl-prof-dr-hab-henryk-burczyk

Z wielkim żalem żegnamy Wybitną Osobistość Pracy Organicznej - Laureata Nagrody „Złotego Hipolita” 2008. Zmarł prof. dr hab. Henryk Burczyk

Prof. dr hab. Henryk Burczyk zmarł w dniu 10 lutego 2022 roku, w wieku 95 lat. Ten wybitny polski naukowiec, absolwent Rolniczo-Leśnego Uniwersytetu Poznańskiego i Wyższej Szkoły Rolniczej w Poznaniu, który pracę naukową rozpoczął 1 marca 1953 r. w Instytucie Uprawy, Nawożenia i Gleboznawstwa w Baborówku, całą swoją karierę naukową poświęcił problematyce rolniczej. W latach 1971-1985 pełnił funkcję Podsekretarza Stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Z jego inicjatywy przygotowano w tym ministerstwie  program genetyczno-hodowlany nad otrzymaniem nowego gatunku zboża zwanego pszenżytem, które obecnie jest uprawiane powszechnie na Polsce.   
 

Od 1985 roku do połowy roku 1990, profesor Henryk Burczyk pełnił funkcję Ambasadora Polski w Finlandii. Po zakończeniu misji dyplomatycznej pracował w Instytucie Włókien Naturalnych w Poznaniu W swoim dorobku posiadał ponad 78 opublikowanych oryginalnych prac naukowych, ponad kilkaset artykułów i publikacji popularno - naukowych. Posiadał liczne odznaczenia państwowe, resortowe i samorządowe, zarówno krajowe jak i zagraniczne.

Odszedł powszechnie szanowany i uznany naukowiec, szlachetny i prawy Człowiek, lubiany przez studentów nauczyciel akademicki, patriota wielce zasłużony dla polskiego rolnictwa i całej polskiej gospodarki żywnościowej.

Cześć Jego pamięci!    
© Copyright 2019 Towarzystwo im. Hipolita Cegielskiego | Polityka prywatności
W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Szczegółowe informacje znajdują się w POLITYCE PRYWATNOŚCI I WYKORZYSTYWANIA PLIKÓW COOKIES. OK, rozumiem